Et lille glimt af Herdis Nørgaard Sørensen liv

I Odder bor Aarhus afdelingens ældste medlem Herdis Nørgaard Sørensen, en 94 årig dame. Jeg brugte nogle timer i april på, at besøge Herdis og høre lidt af hendes og Dansk Folkehjælps historie.

Herdis liv er præget af arbejde med børn og det at gøre deres hverdag lidt bedre. Hun var med i klapvognen, da DUI i Odder blev stiftet, og Herdis er stadig aktiv i denne forening. Dansk Folkehjælp kan også altid regne med Herdis, når der er valg, så er hun på plads i Spektrum Hallen med en af Dansk Folkehjælps indsamlingsbøsser og står der det meste af en dagen fra start til 12.30, hvor indsamlingen afbrydes af middagsmaden og en lille lur. Klokken 16.00 er Herdis tilbage og forsætter til valget slutter.

I slutning af 30´erne tog Dansk Folkehjælp, dengang Arbejdersamaritterne, rundt i landet for at gøre organisationen landsdækkende. Herdis var med til mødet i Odder. DSU havde inviteret Dansk Folkehjælp, Herdis kan ikke huske navnet på ham, som var i Odder, men hans arret ansigt gjorde et stort indtryk på hende.

I 1938 var Dansk Folkehjælps afdeling i Odder en realitet. Første formand i Odder var Typograf H. Christensen og første kasserer var Herdis. De begyndte takket være en ung læge Peter Christian Bruun at uddanne sammariter til afdelingen.

I 1939 mødte Herdis sin livsledsager Ejner. Hun var 20 og han 30 år. Ejnar skaffede Fanen til Dansk Folkehjælp, fra Danmarkssamfundet, og Herdis broderede vort Emblem på begge sider omkring det hvide kors´s midte. Herdis husker ikke hvem der slog søm nr. 1 og 2 i, men det 3 søm slog Ejnar i. Fanen blev overakt og indviet ved en ceremoni på jernbanehotellet, som nu er blevet til pizzeria.

I mange år deltog Dansk Folkehjælp ved Strandvagter på Saksild Strand. I Pinsen var der ro stævne ved DSU’s ferielejr. DSU stillede et skur til rådighed for sammaritterne. Mange brugte denne vagt som familieudflugt. Man lavede sig en dejlig madkurv, som man tog med, mens familiens samarit passede sin vagt, hyggede resten af familien sig på stranden. Rorene blev tit ligeså våde indvendige som udvendige, så måtte man lige hjælpe dem med en hovedpinetablet.

Under krigen og omkring krigen, var det ikke alle som havde råd til tøj til deres babyer, i mange af Dansk Folkehjælps afdelinger kunne man låne en barneseng med tøj. Dette kunne man også i Odder i en periode af et ½ år. Afdelingernes kvindelige medlemmer fik mange timer til at gå med at strikke til dette projekt.

I 1941 blev Danmark besat, det blev noget som kom til at præge Herdis hverdag. Hun blev en del af Danmarks Kvinders Beredskab. Også Ejner fik en ny rolle under krigen, da han blev ledder af Civilforsvarets kommandocentral indtil politiet blev taget til fange af tyskerne i 1944.

Herdis passede beskyttelsesrummet under Æbelmostfabrikken Apella. De var 2 kvinder om dette job, hvor de havde vagt hvert andet måned. Når luftalarmen lød blev hjælp og gasmaske hentet i entreen og Herdis begav sig afsted til sin tjans i beskyttelsesrummet. Det var som regel om natten, Herdis skulle afsted, da de engelske flyver, som bombede i Tyskland kom ind over byen omkring midnat, så de kunne flyve i ly af mørket. En enkelt gang blev et engelsk flyv skudt ned over Torrild, der var en enkelt overlevende ved dette styrt.

Herdis har aldrig været bange for tyskerne, når hun cyklede forbi dem på teknisk skole, som var besat af dem, til beskyttelsesrummet, kunne det kan nok være soldaterne fløjtede og piftede af hende, men hun holdt hovedet højt, da Herdis udmærket viste, at hendes armbind, gav hende så meget autoritet over for tyskerne, at de nok skulle holde sig i skindet. Herdis har stadig armbindet.

Efter krigen forsatte Herdis som alm. samarit, det organisatoriske trak hun sig ud af for at bruge tiden på hendes børnene.

I 1950’erne blev Odder afdelingen lukket og lagt under Viby, som senere er blevet en del af Aarhusafdelingen, som Odder høre under nu.

I rigtig mange år havde man i den nuværende Aarhus kommune en årlig udflugt til Tivoli Friheden for byens pensionister, det var hjemmehjælper, som fandt dem, der ville have godt af at komme med sådan en tur. Herfra husker Herdis en oplevelse med en blind mand, hun var hjælper for. Manden kunne ikke se noget, men nød havens dufte, som han sagde: ”Stedmorblomster er så skønne”, og nød atter forårets dufte i haven.

Herdis er blevet et værdsat medlem af mange grene af arbejderbevægelsens grene. Hun er æresmedlem i Dansk Folkehjælp Aarhus. Æresmedlem i Socialdemokraterne, hvor hun var med til oprettet Kvindeudvalget i 1944 i Odder, hun var med i argitionsudvalget, der i efteråret 1944, var med til at tegne 248 medlemmer til partiet.

I 2009 fik Herdis Odders kulturpris for sit livslange virke i DUI – Leg og Virke. Hun er stadig en aktiv del af DUI Odder. Og når man sidder og snakker med Herdis, kan det klart mærkes, at hendes hjerte virkelig brænder for arbejdet med børnene.

Skrevet af

Carl-August Paulsen

Dette indlæg blev udgivet i Historie. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.