Solbrinken

Selv om tiderne var hårde under krigen, blev der taget et nyt arbejdsfelt op, nemlig feriekolonierne. Arbejdernes Samarit Forening havde set, at det blev svære og svære at få børn fra byerne på landet. Hvert år, når ferien nærmede sig, blev klagerne større og større over mangel på feriepladser. Trods meget snak i foreningen skete der ikke noget, men så tog Århus fat med formand maskinpasser Tage Poulsen i spidsen startede man feriekoloni på Skæring strand. Huset og grunden blev købt for 2500 kr., men der skulle lægges mange arbejdstimer, inden det kunne tages i brug. Tage Poulsen fortæller selv om initiativet: ”Den 18. juni 1944 vil altid stå som en mærkedag indenfor Århus afd. Denne dag indviede afdelingens feriehjem Solbrinken ved Skæring strand. Arbejdersamaritternes første feriehjem, og en ny og krævende opgave var indgået i ASF’s arbejde. Formålet med feriehjemmet var at skaffe gratis ferieophold for storbyens baggårdsbørn. At det ville betyde en yderligere belastning af vor i forvejen hårdt anspændte økonomi, var vi klar over, men i håb om at møde forståelse for denne sag satte man alt ind på at skabe et feriehjem, der på alle områder svare til formålet. Man kan roligt sige det lykkedes.

Indskrivning til solbrinken

Indskrivning til solbrinken

Feriekolonien aktiviteten ebbede desværre ud i Århus, og feriekolonien på Skæring strand blev solgt i 1962-63 og er så vidt det vides i dag privat beboelse. Da man hørte om nedlæggelsen af Solbrinken på Eksternatskolen græd børnene og forældrene kimede ASF ned og tryglede om ferie. Ved Hjemmeværnets hjælp lånte ASF gardergården ved Marselisborg slot i nogle uger i 1964, men dermed var der også sat et midlertidig stop for ferieaktiviteten i Århus afdelingen i mange år. Årsagen til nedlæggelsen af Solbrinken var, at da man i forbindelse med en udbygning af kolonien mødte så stor aversion mod de ofte handicappede børn, at ASF følte sig presset til at holde.

Da Århus afd. havde startet deres koloni fulgte der hurtigt 6 feriehjem efter i det øvrige land nemlig i Høve strand (Københavnskredsen), Randers, Struer, Silkeborg, Samsø og Nykøbing Sjælland (Københavnskredsen).

Dette indlæg blev udgivet i Historie. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.