Budapest – et par tips til en rejseoplevelse

Af Carl-August Paulsen (2009)

Hvis man skulle løbe ind i nogle timer med regnvejr eller trænge til at se noget andet end Budapests flotte arkitektur og natur, og interesser man sig lidt for redningsberedskab, så er der her et par steder, man bør besøge.

B1Unde borgkomplekset er der over 100 større eller mindre huler. Følger man vejen væk fra pestsiden mod Buda-bjergene ved Fiskerbastionen, kommer man til nedgangen til et hospital som ligger inden i selve bjerget. Opførelsen startede i 1939 og hospitalet blev taget i brug i 1944. Det blev brugt af tyskernes til de forlod Budapest over hals og hoved ved krigens slutning. Historien er den, at den tyske kommandant over Ungarn, som også holdt til i hospitalet, gav ordre til at alle soldaterne skulle forlade borgkomplekset kl. 08.00 en morgen i 1945 og løbe ned mod Moszkav Tér, en plads ca. 500m derfra. Desværre havde russerne opfanget ordren. Da tyskerne nåede Moszkav Tér blev hovedparten af dem mejet ned af en voldsom maskingeværs ild.

Under den sovjetiske besættelse blev hospitalet lavet om til en atomsikker bunker, som stadig skulle funger som hospital i en krisesituation. Det kom hospitalet dog kun til under opstanden i 1956, hvor det tog sig af de mange ofre for de sovjetiske troppers voldsomme fremfærd. Midt i den megen elendighed blev der født 6 børn, og selvom hospitalet kun har haft åbnet siden 2008, har flere af dem besøgt deres fødested.

Hospitalet i bjerget åbnede i 2008. Indtil så sent som til 2002 var stedet Top Secret. Du kan kun se museet med en guid. Turen tager ca. 1 times tid, her kan du se et komplet operativt hospital a la 1944 og 1956. Museet har så mange ting fra 1956, at de kan sælge ud af effekterne, blandt andet kan du købe gasmasker og forbindingspakker.

Et andet spænde sted at besøge er museet for ambulance service. Stedet kan godt være lidt svær at finde, fordi det ligger inde i et hospital, men når du ser en masse ambulancer, er det stedet. Gå derefter hen til portneren, så finder han en som kan vise dig rundt. I mit tilfælde blev det en studerende. Ja, stedet er ikke just overrendt, det betyder så til gengæld, at de virkelig står på hovedet for at give dig en god rundvisning i museet, som er på størrelse med en stor lejlighed. Gør du så opmærksom på, at du selv gør lidt i førstehjælp i din fritid, er det lige før, du ikke får lov at gå igen.

Museet visser ambulanceberedskabet fra dengang, det forgik med hestevogn og til i dag en periode på over 120 år. Ikke mindst er hospitalet kendt for, at det var en læge herfra, som var den første som kom frem til Titanics forlis, han befandt sig på en af de første både, der nåede frem til damperen. Dette er de selvsagt meget stolte over.

Når man besøger museet, står det også klart, at vores beredskab måske ikke er så godt, som vore politikker gerne vil give os indtryk af. F.eks. har man i Budapest haft lægeambulancer i så lang tid, at navnet var lægehestevogn.

Læs mere på

  • www.mentok.hu
  • www.sziklakorhaz.hu
Dette indlæg blev udgivet i Historie. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.